Gite "Diamar"

Burcht van Logne

Fort van de prins-abten van Stavelot
Rovershol van de “Everzwijnen van de Ardennen”

De burcht van Logne ligt op een opmerkelijke plaats aan de Ourthe in de provincie Luik, op een heuvel die altijd al een natuurlijke schuilplaats geweest is voor de inwoners van de streek. Het versterkte kasteel ligt boven op die heuvel, die eigenlijk een rotsachtige uitloper is, en die doorspekt is met grotten. Men kan er genieten van een uitzonderlijk uitzicht op de vallei en op de toppen van de Ardennen.

Vanaf de 5de eeuw is er een garnizoen aanwezig van Germaanse krijgers, die bondgenoten waren van de Romeinen. In de 9de eeuw dient de heuvel als onderdak voor de monniken van Stavelot die vluchten voor de Noormannen. Later wordt Logne het centrum van een domein dat afhankelijk is van de abdij, om vervolgens in handen te vallen van de roversheren “de la Marck”, beter bekend onder de naam “Sangliers des Ardennes” of “de Everzwijnen van de Ardennen”. De burcht wordt uiteindelijk gebombardeerd en vernietigd op bevel van Karel V in 1521.

Maar het kasteel van Logne heeft ook een spelonk : de “Gatte d’Or” of “de Gouden Geit”, een eigenaardig spook, bewaakt daar een fabelachtige schat.

De oorsprong van Logne en de Merovingische periode

In 1938 wordt de Merovingische begraafplaats toevallig ontdekt, maar ze wordt niet onmiddellijk erkend alsdusdanig. Er waren enkel een paar graven geopend door een wegwerker uit het dorp die stenen zocht om een weg te herstellen. Op basis van de verzamelde voorwerpen beeldde men zich in dat men de funeraire bijgiften van een grote Frankische chef had gevonden. De Franken waren een Germaans volk dat zich vestigde in het Westelijke Romeinse Rijk terwijl dit laatste aan het uiteenvallen was. Veertig jaar later bracht nieuw onderzoek een veel belangrijker geheel aan het licht : 190 graven uit een periode die gaat van het begin van de 5de eeuw tot het midden van de 7de eeuw. Het gaat om het einde van het Late Romeinse Keizerrijk en de eerste eeuwen van de Middeleeuwen, ook wel de Merovingische periode genoemd.

De ontdekking van de site van Vieuxville is uitzonderlijk om verschillende redenen.

Het gaat om één van de oudste Merovingische begraafplaatsen van Wallonië, met zijn oorsprong in de Oudheid, en waarschijnlijk in verband met een militaire bezetting van Logne door Germaanse troepen die belast waren met de bescherming van de grenzen van het Romeinse Rijk.

Maar het is ook een unieke en niet te missen collectie in Wallonië met wapens, juwelen, aardewerk en vooral glaswerk. Er zijn 70 glazen voorwerpen in Vieuxville gevonden. Ze zijn op zijn minst 1400 jaar oud !